Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning

Kiosk (Ristat och Skuret)

 

En lämplig start för den som ville testa att bygga nånting från Ristat och Skuret var kiosken 'Kiosk 001'. Tyvärr har Ristat och Skurets verksamhet numer upphört men jag anar att det ligger en och annan byggsats i nåt hobbyrum nånstans och väntar på att få monteras.

 

Min bedömning är att man kan bygga klart den här kiosken på under en och en halv timme effektiv tid, torktider inräknat. Vill man superdetaljera tar det naturligtvis lite längre tid men det som ingår i byggsatsen går fort att sätta ihop.

     

 

Efter att ha sorterat upp delarna och listat ut hur de ska sitta ihop (jag hade slarvat bort byggbeskrivningen) limmade jag ihop stommen. Eftersom jag hade tänkt mig att ordna nån form av inredning, och montera in den underifrån, limmade jag inte botten utan tejpade fast den tillfälligt.

    

 

På rekommendation från Epoke Modeller, den andra skandinaviska tillverkaren av den här sortens förnämliga byggsatser, använde jag Uhu Hart för alla limningar. Inget dumt val, men fasligt trådigt lim, som synes på bilden till höger.

 

 

När stommen torkat (det tar bara 1-2 minuter för limmet att torka) limmade jag fast fasadpanelerna, en efter en.

   

 

Så här ser det nu ut med taket löst pålagt. Jag väntar med att limma dit det eftersom jag vill kunna komma åt både uppifrån och nerifrån när jag limmar fönster och monterar hyllor på väggarna.

 

Så var det dags att måla fasaden. Jag hade tänkt mig en ganska mörk men nyfernissad träfasad och för att åstadkomma den följde jag en egenkomponerad trestegsmetod. 

 

Först målades väggarna med en ojämn mix av Humbrol 62 och 98 (Leather resp. Chocolate) för att sätta tonen. Jag lade en klutt av vardera färgen i en blandkopp och doppade penseln omväxlande i den ena och den andra färgen. Med penseln strök jag sen väggarna uppifrån och ner. För att dämpa ner 'zebraeffekten' avslutade jag med en tunn blask, mest bestående av lacknafta. Resultatet blev som förväntat, en rätt livfullt varierad brun vägg med med en totalt livlös yta.

      

En kommentar angående det där med Humbrol, lacknafta etc, jo det går att använda vattenfärger också naturligtvis, MEN vattenbaserade färger gör att trä och kartong lätt slår sig. Det ville jag undvika så gott det gick. Takets undersida målades med vit plakatfärg (vattenbaserad), det syns på bilden ovan till höger att det också har slagit sig en aning. Inget problem att rikta upp när taket limmas fast, men det är bra att känna till vad som sker, och varför, och hur man kan undvika det. Till priset av att det luktar lacknafta i huset...

 

För att göra den bruna färgen mer mahognyröd i tonen och för att få en trevlig, ganska nymålad, yta penslade jag sen på ett lager Herdins spritbets, 'Röd Mahogny'. Det var inte helt lätt att välja kulör på betsen men med den bruna bakgrunden tänkte jag att just den röda mahognyn skulle 'dra' färgen i rätt riktning. Jag var beredd på att lägga på flera lager bets men efter det första lagret var jag nöjd med kulören.

 

Glansen var fläckvis ok men jag ville ha en mer homogent halvblank yta som sen ordnades med ett tunt sprayskikt med Krylon Crystal Clear, en halvblank ofärgad lack.

 

Efter att ha limmat fönsterglas och -ramar satte jag igång med smådetaljerna. Löpsedlar på utsidan (de som sitter där nu är mest på prov och ett par kommer jag säkert byta ut mot egenförfattade), glasskarta, frys och kyl på insidan.

     

 

Sen monterades hyllor för (och med) chokladkakor av olika slag, tidningar etc. på insidan.

   

 

Det måste ju inte se totalgyttrigt ut utan snarare bara lite 'livligt' vid en snabbtitt.

 

 

Med innanmätet 'färdigt' limmade jag på taket, tejpade fast 'takpappen' (kirurgtejp) och målade med en röra av ljusgrått, mörkgrått, beige och vitt. Papperskorgen, den obligatoriska, limmades dit också.

     

 

Så återstod bara de allra sista momenten. Först ut blev att montera takskylten. Själva skylten kommer från TeknoByggs svenska skyltark, ställningen löddes ihop av lite mässingstråd och en bit L-balk.

  

 

En kiosktant hade jag ju tänkt sätta i men det blev en kioskfröken trots allt. Hon får väl heta Kaisa, efter Caisa Warg... I alla fall limmades hon helt enkelt fast i disken. På högra bilden skymtar också nästa åtgärd, jag limmade in en 1,5 voltslampa eftersom allt som är gjort inne i kiosken annars blir helt osynligt. Jaja, det är allt lite lättköpt och en aning 'leksakseffekt' över det hela men det unnar jag mig den här gången.

    

Jag är glad att jag inte glömde skriva vad lampan ska matas med för spänning, annars är det väldigt lätt att man brassar på med nåt som inte riktigt blir bra...

 

Och med skylten som gör reklam för Trollhätteglass på plats framför kiosken ser det till slut ut så här:

 

Jag får väl lätt konstatera att det tog lite mer än en och en halv timme, men det var väldans kul hela tiden. Och det var hela tiden så att det ena gav det andra, planen växte liksom fram under byggets gång. Ett lagom stort projekt att ägna lite extra tid åt helt enkelt.

 

 

SvMJF

Stinsen

.