Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning

ABo12c

 

En vagn med lite ovanligt utseende tack vare den oortodoxa fönsterindelningen. Precis som restaurangvagnen med liknande ursprung (ByggSvenskt) ska etsade sidor, i det här fallet i nysilver, fästas på en UGJ-korg. Det mesta av UGJ-vagnens plastdetaljer ska användas.

 

Fönsterramarna löddes fast till att börja med, egentligen det enda som ska lödas på den här vagnen. Och inte ens det faktiskt, man rekommenderas i anvisningarna att limma fönsterramarna efter att korgen målats. Något jag avvek ifrån alltså. Därefter limmades först den ena, sen den andra sidan fast på UGJ-korgen.

  

 

När sidorna satt där de skulle var det dags att titta på underredet. Min sats (Traderafynd) saknade långbalkar och jag var därför tvungen att limma stagen av plastremsor. 0,20x0,20 strips limmades med ca-lim under alla nitrader, hur det ska se ut syns på byggbeskrivningens ritning. Därefter limmade jag dit batterilådor och annat enligt ritningen. 

     

 

Jag sprejade underredet svart, maskade och målade sen vagnkorgen. Tillsammans med tvillingbygget av restaurangvagnen Ro3a väntar vagnen nu på inredningen, i den här vagnen blir det dock inte mer än innerväggar och gardiner som monteras.

 

 

I allmänhet tycker jag det är alldeles tillräckligt, på gränsen till onödigt, att sätta in innerväggar i personvagnarna.  Speciellt om man ändå sätter in gardiner, de tar bort det mesta av det lilla ljus som läcker in genom fönstren i alla fall. Av olika skäl kan det ju vara kul att göra det i alla fall, och blir man riktigt vild bygger man en komplett inredninge med soffor, bord, lampor, papperskorgar, vattenkaraff..., ja, det finns ju ingen gräns egentligen. Här blev det bara innerväggar i alla fall.

 

Utgångsmaterialet är vanlig tunn kartong som jag klipper remsor från med samma bredd som väggarna kan vara höga. Väggar som ska ha fönster, som här väggen mellan korridoren och kupéerna i ABo12:an, limmar jag ihop av smalare remsor skurna ur samma kartong.

     

 

När alla väggar är lite grovt tillklippta målar jag dem. Enklast är att spreja, den här gången med en ljust gulbrun färg.

   

 

Innan jag sätter i innerväggarna ska fönster och gardiner monteras, främst för att det blir väldigt svårt att göra det med väggarna på plats. Och innan fönstren monteras måste vagnen dekaleras och därefter mattlackas. Alltså börjar jag med dekalerna. De gula förstaklasslinjerna klipps till av lämpligt utgångsmaterial från bra-å-ha-lådan. Pilligt men det finns ju inget alternativ. Väl...? Nja, det går ju att måla också även om gult är fullständigt omöjligt att få att täcka. 4-5 lager får man lägga på och det blir ändå inte riktigt bra...

   

 

När det gula äntligen täcker som det ska kan man så fortsätta med gardinerna och mellanväggarna. Det är frestande att sätta in ett golv men jag tyckte det skulle bli för krångligt att pilla in ett sånt. Och det gick ju bra att limma dit väggarna i alla fall.

        

 

 

 

SvMJF

Stinsen

.