Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning

Bohuslänsk dubbelstuga

 

Den bohuslänska dubbelstugan, eller dubbelhuset, är en klassiker, och ett måste om man bygger modeller med västkustsk förebild (läs mer om byggnader i Bohuslän här!). Jag har tidigare byggt en modell av några kompisars sommarstuga på Sydkoster, en variant på dubbelstugetemat. Den syns här från luften och i modell (fler bilder på den här sidan).

 

  

 

I samband med att Riksutställningars vandringsutställning 'Svenska hus' mellanspelade på Bohuslän Museum i Uddevalla (väl värt ett besök!) gav museet ut ett eller ett par klippark till typiska bohushus i skala 1/50. Dubbelstugan passade mig utmärkt och jag köpte ett i akt och mening att bygga en modell i skala 1/87. Klipparket är f.ö. ritat av arkitekten Tor Hermond efter uppmätning av ett hus som revs för över 30 år sen, och gavs ut första gången 1981. Äras den som äras bör med andra ord!

 

Med tillstånd från Bohusläns Museum, (Stort tack Viveka!), lägger jag upp klipparket för nedladdning för envar att skriva ut och pilla ihop på sin egen kammare. Det finns alltså som powerpointdokument, skalat för 1/87 (ungefär) att ladda ner här. Varianter i skala 1/50 finns här.

 

Bygget av klipparket kan naturligtvis kompliceras och förfinas på många sätt, exv. kan man bygga upp struktur med separata fönsterfoder, knutbräder etc. med Northeasternträ, man kan öppna upp fönsteröppningarna osv. Eller man kan se klipparket som en ritning och bygga ett hus helt från scratch. Mitt första bygge är i alla fall ett råbygge med bara lite färg i och runt fönstren, det är dessutom inte färdigt som synes. Materialet är f.ö. 80gr skrivarpapper, så här långt utan någon stagning eller andra knep överhuvudtaget...

 

 

Istället för klipparkstaket använde jag TeknoByggs tryckta kartongtak. Med facit i hand måste jag säga att detta funkar alldeles utmärkt, i alla fall för byggnader som inte mår illa av att vara något stiliserade.

  

 

På bilderna saknas ännu vindskivor, de som följde med klipparket passade inte till mitt tak (som blev lite större än det kanske borde ha varit). 

 

 

 

.