Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning

TB-koppel

 

Varför?

Då och då poppar diskussionen om TB-koppel eller inte upp på diverse forum. Allehanda tvärsäkra uttalanden om funktion, utseende och andra för-/nackdelar brukar svischa genom luften. Min personliga uppfattning i ämnet är att även om TB-kopplen inte är helt lätta att tillverka är de det enda acceptabla valet på egenhändigt byggda modeller. Och även om de inte är helt triviala att få till så lär man sig rätt snart hur man ska göra.

  

TB-kopplet tillverkar man alltså själv. En bra sammanställning av för- och nackdelar gjord av sign 'Magnus P3' på SvMJF ser ut så här:
 
+ Syns inte så mycket och stör därför ej modellens utseende
+ Billigt
+ Kan fjärrmanövreras för avkoppling via dolda magneter
+ Monteras utan större ingrepp på lok (dessa har enbart bygel)
 
- Montering på vagnar kräver relativt stora ingrepp
- Kräver, jämfört med andra koppel, ganska ofta efterjustering
- Fjädrar, vilket i långa och tunga tåg kan skapa ryckighet, som inte ser särskilt verklighetstrogen ut.
 
Till detta lägger jag följande kommentarer:
 

Hur?

Det finns på nätet ett par olika beskrivningar på hur man bygger TB-koppel. Den i mitt tycke bästa är den som finns hos Fremo-Norge, mycket pedagogisk och väl illustrerad. Nån anledning att upprepa mig finns alltså inte, utan läs den noga på norska istället!

 

Verktyg jag använder är två tänger, en härdad avbitare och en liten flacktång, en Dremel för att borra hål i buffertbalken och lim, jag använder antingen epoxi eller ca-lim, då ofta i kombination med bakpulver.

 

RimboGrande har i sitt sortiment TB-koppelfästen som monteras på vagnens undersida. De underlättar framförallt jobbet med att fästa kroken, och även bygeln, så att det enda som återstår är att limma dit plattan. Givetvis efter att krok och bygel böjts till, det jobbet kommer man inte undan. Jag använder f.ö. gitarrsträng för att böja till grejerna.

 

Här är några bilder från bygget av HNJ-Vs I3-vagn (hela bygget presenteras på en separat sida):

     

 

Jag fäste RG-fästena med hjälp av en liten klick ca-lim, sköt in bygeln genom de hål jag borrat i buffertbalken, sen genom hålen i fästplattan och lade på en försvarlig mängd epoxy.

 

.