Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning

Lima Ibblps

Jag har ett antal av Limas Ibblps-vagnar i varierande skick. Ett par av dem hade den där hiskeliga blå målningen och jag har länge tänkt måla och märka om dem till nåt mer neutralt. Vagnarna är helt klart värda en uppgradering, gjutningen är, precis som på Limas Gbs, mycket snyggt gjord. Vagnarna uppgraderades ju också med tiden av Lima själva och de vagnar som levererades i de nyare blå askarna har både kortkopplingskuliss och uppsnofsat underrede.

 

   

 

'Snabbt och enkelt' var huvudsakliga prioriteten den här gången. Jag funderade exempelvis på att skrapa bort de gjutna handtagen i hörnen och istället montera handtag av ms-tråd, men efter en diskussion med mig själv bestämde jag mig för att hålla fast vid 'KISS'-temat den här gången och strunta i det. Demontera-måla-montera-märka-lacka-vädra, mer blir det inte! Jag kommer till exempel inte att modifiera underredet, förutom att byta koppel.

  

Demontering

Att dela på vagnarna är ingen svårighet, korgen sitter fäst i underredet med spännhakar ungefär i höjd med fjäderpaketen. Taket är i stort sett bara är att dra loss från korgen om man behöver göra det. Här ska ju taket ha samma vita färg som sidorna så det är inte nödvändigt att lossa taket.

  

  

Målning

Vagnkorg och tak sprejades med matt vit färg (Biltema). Det blev nog totalt 5-7 tunna lager innan jag var nöjd, och då ska man veta att det fortfarande finns ett visst genomlys av den där kalla blå färgen. Jag räknar kallt med att det försvinner när jag lägger på en blask med nån varmt rödbrun kulör. 

 

(Om nån undrar varför det skymtar en tredje vagn på bild - i ett hörn hittade jag en tredje, lös, vagnskorg till samma vagn, den fick följa med den också).

 

Märkning

Dekalerna som kommer från Byggsvenskt ska på innan mattlackning och lätt vädring. Varje ark räcker till två vagnar f.ö.

    

Att sätta på dekalerna var helt smärtfritt, jämfört med de dekaler jag satte på TGOJs malmvagnar (från Perl och Jon Fast) hade dessa en lite tjockare bärfilm. 

 

Nåt som stör mig en aning, men inte tillräckligt för att jag ska göra nåt åt det, är att märkningen är för stor för plattan den sitter på. Det syns tydligt på närbilderna här. Men som sagt, ska det vara snabbt och enkelt är det ingen idé att haka upp sig på såna saker.

 

 

Montering

Hjulen byttes ut till Rocohjul för att kunna köra på Peco c.75. Förutom det handlar det bara om att lägga dit en klick lim för vikten och trycka ihop alltihop igen. Med det och mattlackning gjord är vagnarna sen färdiga för vädring.

 

 

En viktig observation är att de här vagnarna behöver mer vikt än Lima erbjuder. Limma alltså in lite bly eller nåt annat som väger lite (Anders Latterman använde enkronor...) på vagnsgolvet innan taket ev. limmas fast. (Jag tycker egentligen inte man behöver limma taket, och gjorde det inte heller på de här vagnarna).

 

Vädring

Steg ett blir att lägga på en 'bromsdammsbrun' blask, som torkas bort tämligen omgående. Kvar blir en tunn infärgning av flata ytor (om man inte är för noggrann med avtorkningen) och bromsdammsbruna rester i skrymslen och vrår.

 

 

Blaskningen kan upprepas om man vill ha en kraftigare infärgning, annars blir nästa steg en gråsvart blask som läggs på runt dörren och på korgens nederkant. Jag blandade grått med lite rödbrunt för att 'mjuka upp' färgen lite (nä, jag är inte heller säker på vad jag menar eller om det spelar nån roll). Även den torkas bort till stora delar.

 

 

 

Vill man lorta mer kan man fortsätta med fler blasker, jag funderar på nån ljusare gråbeige för att ljusa upp underredet, eller så kan man gå vidare med pulver, alternativt nöja sig med vad man har åstadkommit så här långt. Allt efter humör och ambitionsnivå.

     

 

Eftersom det var prioriterat att det skulle göras snabbt och enkelt den här gången räcker det med att konstatera att kopplen ska monteras men att vagnarna i övrigt är färdiga att sättas i trafik. Detta gav helt klart mersmak och vi får väl se om det inte kan dyka upp lite varianter på det här temat efterhand.

 

 

.