Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning

'Betvagnen' I3 från HNJ-V

 

Det här är mitt andra bygge av den här vagnen, tyvärr nästan lika odokumenterat som det första. Bygget tog en hiskelig tid, mest för att den byggdes på mässingsjuntorna, vilket för min del innebär att jag byggt på den en kväll varannan vecka. Att vagnen kommer i stort sett utan instruktioner gör den till ett utmärkt objekt för 'kollektivbygge' där man har gott om kunniga byggare att konsultera när det uppstår frågor. 

 

 

Allt lödarbete är nu klart, återstår att limma dit lagerboxar i plast från VVA och destinationsskylthållare från RimboGrande. Sen ska vagnen målas. 

 

 

Så här ser det nu ut efter montering av de sista detaljerna och målning. Nu ska bara dekaler, kompletterande målning, mattlack och kanske lite lort dit så kan jag ägna mig åt annat.

 

 

Efter 'dekaler, kompletterande målning, mattlack' ser vagnen ut så här, fotograferad i vårsolen. Insidan, golv och sidor, målades med en blandning av gråbeige och mellangrå akrylfärg, som efter halvtorkning blaskades med en mycket tunnt utspädd svart blask (=eng. 'wash').

 

 

Jag märkte vagnen som en SJ Isu, det var vad jag hittade som passade hyfsat. (Den tidigare byggda vagnen är däremot märkt med äldre I3-skyltar, se bilden till höger).

 

 

Innan nerlortning (som kan dröja 1-2 veckor/decennier) ska hjulen monteras, bromsarna justeras och TB-koppel monteras.

 

Monteringen av TB-kopplen gick fullkomligt smärtfritt. Förutom leken med cancerogenerna (epoxylimmet...) alltså. RimboGrandes TB-koppelfästen underlättar jobbet med att fästa kroken, och även bygeln, så att det enda som återstår är att limma dit plattan. Givetvis efter att krok och bygel böjts till. Jag använder f.ö. gitarrsträng för att böja till grejerna.

 

     

 

Jag fäste RG-fästena med hjälp av en liten klick ca-lim, sköt in bygeln genom de hål jag borrat i buffertbalken, sen genom hålen i fästplattan och lade på en försvarlig mängd epoxy.

 

 

Det var lite bökigt att justera bromsarna men med lite 'milt' våld gick det också. Slutresultatet ser ut så här även om bilderna är riktigt usla med sitt otroligt irriterande gulstick.

  

 

 

Stinsen

.