Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning

Ubåten Neptun/Näcken/Najad....

 

En ubåt måste ju finnas på varje modelljärnväg med självaktning och ambition. I mitt fall började det med att jag för länge sen gav efter för sonens tjat. Vi var på Biltema på den tiden då de sålde plastmodeller och han ville prompt ha en motoriserad ubåt som sällskap i badkaret.

 

När jag byggde den åt honom slogs jag av att den ju faktiskt kunde byggas som vattenlinjemodell om man ville. Så vid nästa Biltemabesök slog jag till på en åt mig själv också. Så här ser lådan ut, det handlar alltså om en tysk ubåt typ VIIc i skala 1/150. Det blir en liten utmaning att transformera byggsatsen till nåt svenskt i skala 1/87. Att bygga en modell i egentlig mening kan det inte bli tal om, det handlar mest om att få till nåt svenskliknande.

 

Med delarna utlagda ser byggsatsen ut så här. De röda delar som syns på högra bilden hör till allt under vattenlinjen, dvs allt det jag inte ska använda.

 

 

Att ubåten är i skala 1/150 innebär ju bl.a. att den inte är i skala H0. Låt oss då låtsas att svenska ubåtar är mindre än de tyska VII-C båtarna. (Nåt som i verkligheten inte alls är sant f.ö., men nu är det ju MIN modell det handlar om...). Förtöjd vid kaj bredvid de svenska vagnar som transporterat dit nya batterier ser det ut så här.

 

 

På bilderna här ser man ju tydligt att det är tyska tåg som är betydligt mindre än svenska! För att inte göra nån tysk ilsk (de kan bli rackarns arga och då vet man aldrig hur det går) kan vi ju låtsas att jag helt enkelt ställt upp några N-vagnar...

  

 

Det 'tyska' tornet ersattes på de svenska ubåtarna av ett mer strömlinjeformat, utan kanon/kulspruta, i början av 50-talet. Alltså byggde jag ett nytt torn av plasticard. Dessutom spacklade jag en del glipor och fulheter på skrovet, det vita är alltså sandpapprat spackel (Tamiya putty).

 

 

 

 

Efter montering av snorkel, periskop och antenn är det dags för målning. Jag sprejade först med en mörkgrå färg jag trodde skulle duga. Det visade sig att det inte blev tillräckligt mörkt så det blev ett tunt lager svart oppanpå det grå. Sen blev jag faktiskt nöjd. Egentligen borde också räcken och åtminstone en lyftkran sättas dit innan bygget är helt klart.

 

 

Jag vill också ha dit de stora bokstäver på tornet som identifierade svenska ubåtar men suger på den karamellen ett tag. Tills dess får det räcka med kronmärkena.

 

 

 

Avslutar med ett par bilder på ett annat experiment jag fick för mig att göra. På en tysk modellbyggarsida hittade jag en metod att modellera vågor med hjälp av silikon. Med en ytterst liten arbetsinsats över ett par kvällar fick jag till en liten scen som man med lite fantasi kan få att hänga ihop med ubåten den här sidan handlar om.

 

Det är f.ö. Bismarck och Gneisenau i skala 1/1200 som fräser fram genom vågorna. (C:a 15cm långa, allt tyskt ÄR banne mig litet...)

.