Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning

Fotsteg på boggivagnar

 

Tänkte visa en grej...

 


Till vänster ser ni ena änden på en ABo7a-vagn, byggd från en av HNJ Verkstads resinsatser. Och till höger postvagnen Do30 från samma tillverkare. Jag är väl hyfsat nöjd med målning och så måste jag säga. Nån känslig person däremot? Nån som ser nåt oacceptabelt? Nån som ser nåt de 'ALDRIG' skulle förstöra en modell med? Och jag menar inte det faktum att jag ännu inte fått dit bromsslangar, koppel och övergångsbälg.

 

Nähänä. Nu är det ju faktiskt så att jag har valt att sätta boggierna där de ska vara. INTE 70 skalcentimetrar längre mot mitten för att de ska gå fria från stegarna. Jag har understått mig att fästa stegarna i boggierna istället. Det här ses ju av en del som oacceptabelt, framförallt påstås det se illa ut i kurvor. Jag tycker istället att det känns viktigt att behålla vagnens geometri genom att behålla boggien på sin riktiga plats.

 

Vad jag gör är att löda fast en 0,5-0,7mm tråd på undersidan av det nedre fotsteget. Tråden med fotstegen ca-limmas i ett hål som borrats på lämpligt ställe i boggisidan.

 

Att placera hålet på rätt ställe är det trixigaste men det är ju bara att borra ett till om det skulle bli fel från början...  Efter svartmålning av tråd, fotsteg och boggisida är det nästan omöjligt att se tråden om man inte letar efter den.

Eller, i ärlighetens namn måste ju sägas att i skarpa kurvor ser man faktiskt att fotstegen svänger med boggin. Jag tycker ju inte att det märks i de kurvor jag normalt kör i, och framförallt ser det betydligt jävligare ut när fotstegen hänger dryga centimetern utanför rälen som de ju gör om de monteras fast i vagnen. Och om vagnen DESSUTOM har ett boggiavstånd som är 1,5-3 cm för litet blir det ju ÄNNU värre. Tycker jag alltså...

 

Några bilder till som visar hur det ser ut efter målning.

 

 

 

.