Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning

Lanthandel

 

Med inspiration från en eller annan f.d. lanthandel i norra Vallentuna (Vallentuna är rackarns stort...) fick jag för mig att bygga en typiskt sån. Ett snabbygge, jag har tänkt att ställa den lite i skymundan, omgiven av drösvis med detaljer som snor uppmärksamheten. Kartong, vit tejp, Vollmers takplattor, lite plast till balkong och lastbrygga, vitlim och lite plakatfärg. 

 

Med stor sannolikhet blir det en Konsumbutik ('man måste ju va sållidarisk...') - nja, mest för att jag ju måste få användning för Konsumskylten från Tekno-Bygg.

 

Dags att ta nya tag. Jag funderar på det här stadiet på inredning eller inte och, om det ska in inredning, om jag också ska ha belysning eller inte. Det lutar åt inredning och möjligen belysning i affärsdelen, bostaden på övervåningen får nog klara sig med mellanväggar och gardiner.

  

 

Andra smågrejer som ska fixas är sen montering av dörrar, trappor, skorstenar, lastbrygga, nockpannor, häng- och stuprännor etc. etc. Mycket pyssel blir det. Balkongräcket är gjort av brädmönstrad plasticard, gråmålat ser det ut som om det är gjort av korrugerad plåt. Dörrarna till bostaden och personalingången kommer från Ristat & Skuret.

   

 

När jag blivit nöjd med färgen på lastbryggan limmade jag fast den på sin plats. Tanken är att jag ska bygga ett betongfundament av skumplast och montera en liten trappa. Jag började också på inredningen till affärsvåningen av vanlig kartong från baksidan till ett kollegieblock.

     

 

Inför det fortsatta bygget av innandömet till affären testade jag hur väl man ser in. Det visar sig att man ser väldans mycket, följaktligen är det väl värt att lägga lite möda på inredningen. Därmed känns det också naturligt att försöka få till nån form av innerbelysning.

  

 

Inredningen, hyllor, fönsterlådor, kyl- och frysdisk byggdes upp av diverse plastremsor och plastarksbitar. Med hjälp av bilder från nätet och lite Powerpointande kom det in färg i hyllorna också. Några lådor, backar med mjölk och läsk och ett par säckar ställdes in, sen tyckte jag det fick räcka.

     

    

 

Även utan belysning kan man se att det funkar med den ganska spartanska inredningen.

  

 

Belysningen utgörs av fyra lysdioder från en ljusslinga inköpt för motsvarande 1,25 per LED. De monterades i hål i innertaket och kopplades upp för 9V spänningsmatning.

    

 

Det sista småplocket brukar ta lång tid, den här gången gick det rätt kvickt. Skorstenarna tillverkades av balsabitar som täcktes med tegelmönstrad plast. Innan dörren limmades på plats satte jag dit handtag, glassmeny och öppettiderna. 

  

 

Skorstenarna limmade på plats, likaså hängrännor och stuprör. Helt färdigt blir det ju inte förrän det hela monteras i landskapet och får trappor och fundament till lastbryggan men själva huset är i alla fall klart.

       

.