Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning

'Skofabrik'

 

Nån skofabrik ska det nog inte bli, jag väljer nog att göra nåt som genererar lite mer omfattande trafik på banan. Emellertid påminner byggnaden väldans mycket om de skofabriker som finns i nära nog varje kvarter i det Kumla där mina morföräldrar bodde när jag var yngre. Så tills vidare kallar jag det för skofabrik.

 

En byggsats från danska Epoke-modeller, laserskuren kartong med en fullkomligt makalös passform. På bilderna här är bygget inte ens påbörjat, jag har bara lossat delarna till stommen och torrpassat ihop dem. Frågan är nu om jag överhuvudtaget behöver lim... 

 

 

Nå, jag insåg att lim nog vore en bra grej, så efter att ha demonterat det hela satte jag ihop det igen med hjälp av Uhu Hart och Karlssons Klister. Jag sparade bakväggen och takdelarna för att kunna måla insidan när fasaden är klar och fönstren på plats. Dessutom grundade jag ytterväggarna med en grå primer jag hade i förrådet. Verkar lite väl mörk och blåaktig, speciellt så här i gryningsljuset, jag får se hur det ser ut i mer normalt ljus. Möjligen målar jag istället på en ljusare och varmare grå färg, men grått ska det vara i alla fall.

  

 

Efter ytterligare ett försök att måla fasadernas yttersta skikt, (precisionsskurna ark i tunn kartong), med en ljust gråvit vattenbaserad färg kan jag bara konstatera att detta var en stor miss att göra detta innan de limmats på väggen. Det hade jag ju kunnat lista ut på förhand om jag bara hade tänkt till lite. Nu gjorde jag inte det och får stå mitt kast. I alla fall, inte ens kulören blev ok så jag sprejade på en ljusare grå primer, låt oss kalla den 'tråkgrå'. Resultatet blev tråkgrått, så långt funkade det. MEN, den tunna kartongen reagerade så som papper reagerar på fukt, det buktade sig.

Rejält...

  

 

Min plan var att montera fönstren i ytterfasaderna och därefter limma fasaderna på väggstommen. Nu verkar inte det riktigt funkis utan det kan nog bli enklare att få snyggt om fasaderna fästs först. Kanske. Jag får fundera lite

 

Nå, att montera fönstren i fasaderna först, och SEN limma fasader på stommen var inget alternativ kom jag fram till. Så jag limmade fasaderna en efter en med hjälp av 3M spraylim. Med hjälp av en glasskiva och några rejäla tyngder fick jag ihop det på vägg efter vägg.

 

När fasaderna satt fast var det dags att ordna till struktur och färg. Jag spädde ut sandspackel med vatten (i förhoppningen att limmet skulle klara att hålla emot när pappret vill bukta sig) och penslade på lite tunt. Ett par omgångar med försiktig slipning emellan senare så hade både struktur och färg ordnat till sig.

      

 

Takets undre del ska vara tegeltäckt, den övre i plåt. Strukturen på tegelkartongen var utmärkt, jag behövde bara bättra på med lite färg. Jag grundade med en blandning av Vallejos hudfärg, sadelbrun, ljusorange och mörkröd. Samma kulörer användes för att framhäva enstaka takpannor. Dessutom limmades takkuporna ihop. Jag funderade på att måla dem också men lät bli.

      

 

Nästa moment blev att limma fast fönstren. Jag började med att limma 'glaset' på hela kartan med fönster och sen klippa loss de individuella fönstren. Eftersom spacklet fyllt ut en del fönsteröppningar blev jag i alla fall tvungen att kolla fönstren och klippa till dem ett och ett för att få dem att passa felfritt. De limmades sen fast med Canopy Glue. Innergolv och innerväggar monterades också, jag vill bara att huset ska se inrett ut, utan att gå till överdrift med skrivbord, maskiner och belysning.

   

 

Nattbilden här fick mig att för ett ögonblick fundera på om inte en mer detaljerad inredning kanske kunde vara nåt i alla fall... Nå, med fönstren monterade ser huset redan rätt imponerande ut tycker jag så det får vara för den här gången.

  

 

Nästa steg, att montera dörrar och plåttaket, blev lite mer omfattande än konstruktören av byggsatsen tänkt sig. Jag var inte riktigt överens med de präglade dörrarna i kartong, och inte heller det dito taket. Jag ville ha lite mer djup, dessutom hade jag bestämt mig för att dörrarna skulle vara av trä. Såväl garagedörrarna som alla andra dörrar tillverkades av präglade Evergreenark som klipptes till med en sax, kompletterades med några lister och målades med Vallejofärg.

        

 

På enklaste sätt limmades dörrarna på plats.

 

Taket tillverkades av Evergreens ark 4523, 'Metal Roofing'. Det är 1mm plastark med frästa spår i vilka man limmar (medföljande) smala lister som plåtfalsar. Först limmade jag ihop takdelarna och några förstärkningar i skarv och nock, när det hade torkat limmades falsarna fast med flytande plastlim.

 

 

Något jag saknade var nånstans att lasta in respektive ut fabrikens råmaterial respektive slutprodukter. En enklare 'avdelning för in- och utleveranser' med tillhörande lastbrygga skars till av 1,5mm kartong och limmades ihop med det ack så bortglömda underverket Karlssons Klister.

 

Den lilla utbyggnaden fick samma behandling som resten av byggnaden, en pensling med utspätt sandspackel. Taket fick takpapp av kirurgtejp som målades svart och sen ströks med några olika grå kulörer.

   

 

Plåttaken på huvudbyggnaden målades röda och limmades fast med Karlssons Klister.

 

Innan utbyggnaden byggdes ihop med resten skyltades fabriken upp med några skyltar i olika storlekar.

.