Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning

Bygg- och andra tips

 

Efterhand som jag kommer på saker att tipsa om, eller helt enkelt när jag känner för att förklara hur JAG gör, lägger jag upp en liten beskrivning här.

 

Modellbyggarskola på YouTube

Jag skulle till att börja med vilja rekommendera en 'skola för modellbygge' jag hittade på YouTube. Det handlar om plastmodellbygge men det är väldigt lite som inte går att använda generellt när man bygger modeller. Kolla själva när Brett Green, en trevlig gosse och fantastisk modellbyggare från Australien, går igenom lektion för lektion i 'Testor's Scale Workshop'!

Mässingsbygge 

Några tips och en redogörelse för mina erfarenheter av mässingsbygge hittar du på den här sidan.

Fotsteg

Att montera fotstegen i vagnsändarna på boggipersonvagnar kan vara en rysare där man ofta känner sig tvungen att kompromissa med skalenligheten. Mitt sätt att fuska visar jag här.

TB-koppel

De som bygger sina egna lok och vagnar monterar ogärna standardkoppel på dem. TB-kopplet är lite pillrigt men väl värt mödan. Jag visar inte hur man gör här, men jag länkar till en ypperlig instruktionssida.

Teakmålning

Det är däremot inte så enkelt. Dessutom finns en mängd olika metoder. Här står hur jag gjorde när jag byggde HNJs Devavagn.
Vädring

Med alla goda tips och förebilder på olika forum och på nätet ringande i huvudet visar jag mina egna stapplande försök på den här sidan

Heljans T21

En summering av mina åtgärder och erfarenheter av denna underbara men ack så utskällda modell. 

Dekaler

Att sätta på dekaler är inte svårt. Här beskriver jag hur jag gör.  

Malmlast

PeterC visar sin metod för att skapa last till Mas-vagnar.

Excel-blad för att hålla koll på lok och vagnar

Jag använder ett Excel-blad för att få nån form av ordning på mina lok och vagnar. Naturligtvis kan man (om man vet hur man hanterar Excel), göra om, ändra, ta bort, lägga till, vrida och vända, sofisticera eller förenkla precis hur man vill. Det här är en början i alla fall, om man så vill. Eller ett avskräckande exempel kanske. Finns att ladda ner här.

Lastpallar

Visar här min metod att ge lastpallar i plast ett slitet och träigt utseende.

Bygga 40-talsvagnar från UGJ/Lokstall1

Visar ett sätt att bygga Lokstall1s byggsatser till SJs 40-talsvagnar.

.