Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning

Urmodulen (HG1)

 

 

I samband med en grövre städning hemma hittade jag en packe foton från landskapandet av den i MMM-sammanhang s.k. 'urmodulen'. Även om en del tekniker inte längre känns som state of the art ('konstens rike'?) är det väl ändå ett intressant tidsdokument? De är f.ö. nog tagna nån gång 1992-95 skulle jag tro.

 

I begynnelsen fanns alltså ramen med en överbliven träbit från bygget av en bastulave som rälsunderlag. På den lades lite korkbanvall och Pecoräls. Sen började det roliga.

 

För att bygga upp landskapet användes diverse frigolitbitar.

 

 

Rosa markisolering som bas för den lilla bergslimpan, sen limmades ett nät av wellpappremsor ihop med smältlim för att bygga upp landskapsformerna.

 

 

Stommen täcktes sen av tidningsremsor som doppades i tapetklister och lades i flera lager över landskapet. 

 

Ovanpå tidningspappret lades ett par avslutande lager med tidningspapper doppat i gips. Förmodligen sista gången jag använt gips för att bygga landskap f.ö. Numer är det ju andra material som favoriseras, hur jag gör numer kan man läsa om på min Landskapssida.

 

 

Bergsskärningen gjöts med hjälp av en egentillverkad form. Jag hittade en rejäl stenbumling i skogen, till min glädje hade den mycket kvarts i sig, vilket ger en realistisk struktur med räta, plana ytor, precis som sprängt berg. (Den som läst den gamla boken 'Små Tåg' har säkert också läst om hur berg beter sig). Med hjälp av ett stort antal lager, omväxlande latexgummi och gasbinda, fick jag en stor form, som jag fortfarande använder för att gjuta berg i. Med hjälp av gips byggdes det gjutna berget in i underlaget.

   

 

Ängen täcktes av en bit vitt teddytyg/fuskpäls, som limmades fast med vitlim.

 

För att färga in bergsytorna följde jag ett recept hämtat från en bok av amerikanen Dave Frary. Huvudsakligen går metoden ut på att spruta på olika blasker, omväxlande ljust och mörkt, för att avsluta med torrborstning. För att efterlikna bromsdamm längs banan blåste jag på lite brunt hobbypigment. Dvs. jag lade lite pigment på ett vikt papper, sen blåste jag så pigmentet hamnade ungefär där jag ville ha det. 

 

Teddytyget färgades med gul och grön akrylfärg i olika blandningar, uppiffat med lite pigment som duttades över färgen. Sen gneds allt ihop med lacknafta. Hur jag kunde komma på den briljanta idén att använda lacknafta till vattenbaserad färg kan jag idag inte begripa, men det verkade som en bra idé då... Och vaddå...det funkade ju... Så länge man inte ska luta sig mot det, en igelkott är nog len och mjuk i jämförelse, det här påminner till strukturen mest om en nåldyna.

 

 

Över alltihop ströddes sen alla tänkbara varianter av Woodland Scenics malda skumgummi, innan även resultatet av en räd ut i skogen för att hämta mossa limmades fast lite här och där.

 

Efterhand har bara mindre kompletteringar gjorts, några stolpar, ett staket, en liten tall och ytterligare några bitar mossa. Det stora lyftet kom när ramen målades om, från beige till grön. Jag såg länge detta som det definitiva beviset för att modulramar ska målas gröna. I det skick som bilderna nedan visar brukade modulen dyka upp på MMMs körningar.

I samband med MJ-mässan 2015 målades ramen svart i enlighet med SSM-normen. Därpå såldes modulen till en modellrallare i Norrköpingstrakten och är alltså inte längre i min ägo.

  

 

  

 

       

 

           

.