Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning

Markim k:a

Markims kyrka ligger i Markim socken, Vallentuna och är en liten gullig kyrka om vilken ni kan läsa mer på bl.a. den här hemsidan: www.arctaedius.com/markim/

 

Att ha döpt en son där tyckte jag var skäl nog att yxa till den i modell. Först några bilder på förebilden. En liten 'walkaround' om man så vill...:

 

Det finns ett fristående klocktorn, men det har jag inte byggt i modell, och jag tror inte jag bryr mig om det heller. Behöver jag förklara mig närmare kan jag ju alltid säga att min modelljärnväg avbildar mycket tidigt 1700-tal, och eftersom klocktornet inte byggdes förrän 1727 borde jag komma undan med det.

 

Modellen då? Jo, efter att ha samlat på mig ett gediget underlag, c:a 50 bilder i varenda upptänklig vinkel, och dessutom en planritning ur en av församlingens broschyrer, som framförallt visade på den totala avsaknaden av räta vinklar, satte jag igång.

Bygget är gjort med Kapaskivor, dvs 'skumplastskivor med pappyta', lätta att skära, lätta att limma och...lätta. Fönsteröppningarna skars ut i vinkel, låter lättare än vad det är med de romanska bågarnas rundning i överkant. Sen spacklade jag i öppningarna och slipade för att få en gedigen känsla i ytskiktet.

 

 

Själva fönstren med spröjs och allt gjorde jag i Powerpoint på datorn och skrev ut på oh-film. Funkade faktiskt jättebra, framförallt med den 'dunkla' insyn man vill ha i en kyrka. Mest som ett test lödde jag ihop en hög lampor från en kasserad julslinga från IKEA och lade in ett 9V-batteri på körläktaren. Bra idé tyckte jag och i nästa steg kommer jag nog att förädla belysningen och ordna elförsörjning från en transformator istället.

 

Den ganska grovt reveterade ytan är Kapaskivan inte kapabel att efterlikna utan hjälp så jag penslade utspätt vitlim över en vägg i taget, lät torka en kort stund, för att sen strö fin sand över väggen. Alla sandkorn fastnar inte utan ytan blir sådär grov som kyrkan ser ut i verkligheten. Nästan lite FÖR grov tyckte jag men efter målning med ganska tjock latexfärg fick jag exakt det uttryck jag var ute efter.

 

Taket är en liten egen historia. Jag tog med kyrkan till Bankalaset för några år sen utan att ha haft tid att göra allt färdigt. Så jag klippte till ett provisoriskt tak av svart kartong. Och som vanligt med provisorier, nu sitter det kvar där det sitter och nån omedelbar plan att byta ut det har jag inte. Med lite väderbitning får det nog duga som det är, även om hängrännor och stuprör ska till innan jag är riktigt nöjd.

 

Och så här ser 'Walkarounden' ut jämförd med modellen:

 

Som ni ser här finns det lite i inredningsväg också. Glest besatta kyrkbänkar med en barsk präst (som har glömt att ta av sig hatten...) längst fram. Det blev inge vidare att ta bilder genom fönstren så här ser ni hur insidan ser ut i avklätt tillstånd. Men tro mig, med belysningen tänd ser det riktigt vackert ut.      

  

.