Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning

Vammarsmåla

En mangårdsbyggnad i Valdemarsvik byggd 1885 och f.d. hem för en f.d. svärmor. Jag fotograferade av den nån gång på 80-talet och byggde sen modellen huvudsakligen av kartong och balsalister. Inga bilder togs under bygget men 'före' och 'efter' framgår ju här nedan.

 

Så här ser förebilden ut:

När jag tog mina bilder för 25 år sen stod jag betydligt närmare huset än på bilderna ovan (tagna sommaren 2007). 'Spelar roll' tänker ni kanske. Och det gjorde jag också, då. Jag byggde ju modellen slaviskt efter mina bilder, varpå den visades upp för den del av släkten som var mest förtrogen med förebilden. "Du har glömt en skorsten..." kom blixtsnabbt. Och det har jag, eftersom den inte syntes ett spår av på mina bilder. Nu har jag lärt mig att inte visa mina modeller för nån som känner till förebilden... (Elegantare är ju att aldrig bygga en modell av en verklig förebild utan alltid bygga sina modeller 'inspirerade' av...)

 

 

Kartong och balsalister i stort sett rätt igenom. 'Snickarglädjen' är ju som man ser i närbild inte nån snickarglädje alls utan en gammal gardin.

 

För att kunna bygga in huset i landskapet, och verkligen få det att stå plant, gjorde jag en husgrund av kork som sattes på en lös platta av Ecoprim markisoleringsskiva. Sen gick det bra att forma landskapet enligt önskad fason.

 

.