Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning

Perrongtak

 

Det klassiska perrongtaket (Törebodataket??) är lite bökigt att bygga från scratch. Som tur är hittade jag Alf Sundvall (Alsum) på Järnvägsmuseidagen för länge sedan. Han sålde vitmetallgjutna stolpar och sidobalkar i nån skum plastsort till perrongtaket tillsammans med en utomordentlig byggbeskrivning.

 

Mitt bygge dokumenterades väl inte så ingående, och nåt hus är det inte heller, men...

 

För att underlätta bygget tänkte jag göra en jigg. Nu är det väl överdrivet att kalla det 'jigg', men jag borrade i alla fall några hål i en plywoodbit för stolparna för att det skulle bli lättare att bygga mitt 6-stolparstak. Sen var det 'bara' att limma ihop stolparna tillsammans med diverse plastlister.

I beskrivningen fanns med tips på hur cykelhängaren kunde göras. En lämplig övning för lödkolv och mässingstråd i 35 akter...

 

Själva taket består av mönstrat plastark (mönstret in-/nedåt) med takpapp av kirurgtejp (Micropore) på utsidan.

 

Ni ser väl cykelhängaren...? Snälla...?

 

Att lägga in såna här bilder på slutresultatet känns egentligen lite bortkastat, det krävs nästan att man har en komplett miljö runtomkring för att det ska se riktigt bra ut. En vacker dag kommer jag säkert dit, jag också...

   

 

Det har f.ö. undrats om bredden på perrongtaket och perrongen det står på. Jag har nu mätt bredderna, många gånger eftersom jag hade svårt att tro mina ögon. Men, det visar sig att taket är 70mm brett, perrongen 65mm. Taket är alltså bredare än perrongen, vilket kom som en smärre chock. (Tittar man på bilden ovan till vänster syns det å andra sidan rätt tydligt...).

 

 

 

 

.