Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning

Godsmagasin

 

Det här lilla magasinet ritades för Bohusbanan och fanns med på samma ritning som det mindre stationshus som byggdes i otaliga exemplar (Ytterby, Ljungskile, Munkedal, Dingle, Hällevadsholm, Rabbalshede, Tanum, Kragenäs, Skee...) mellan Göteborg och Strömstad och som jag drömmer om att bygga nån dag.

 

I alla fall, magasinet har fubbats till genom att fönsterstorlekarna anpassades till några fönster jag hittade i bra-å-ha-lådan. Annars ett rätt simpelt bygge med NE-trä och diverse balsalister.

 

Med hjälp av ritningen skar jag ut väggarna ur NE 'clapboard siding', i Sverige kallas det väl fjällpanel har jag för mig.

  

             

Lister för hörnförstärkningar och för att staga upp väggarna, som ju annars lätt slår sig vid målningen, kapade jag till från nån list, om det är balsa eller nåt annat vet jag inte men har svårt att tänka mig att det gör nån större skillnad. Sen skar jag ut öppningarna för fönstren.

  

 

Sen är det egentligen bara att limma ihop det hela. Just den här gången använde jag Casco Universal (som synes), annars brukar vanligt vitlim duga lika bra. På den nedre högra bilden ser man hur jag limmar en list uppe vid taknocken. Den fyller två syften, dels stagar den upp väggarna ytterligare, dels stöttar den taket.

     

 

Målning med plakatfärg, rött och svart som blandas ihop till nåt som ser lagom falurött ut.

 

 

Efter montering av fönster, lastbryggor och grundstenar är det i stort sett bara taket som måste fixas. Grundstenarna är f.ö. balsabitar som jag kladdat spackel på. När spacklet sen torkat jämnade jag ut ytan väldigt grovt. Med färg på ser det ganska hyfsat ut.

 

 

Taket gjordes med hjälp av vitlimsavgjutna Vollmerplattor som sen målades med en blandning av orange, rosa, brunt och vitt. Efter montering av vindskivor och kompletterande målning är så det här lilla godsmagasinet färdigt.

   

 

.