Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning

Husbyggen (Från att ha klistrat ihop Fallerhus till att scratchbygga hus...)

 

När önskemålet att 'tids- och rumsstämpla' modelljärnvägen (Bohuslän, 1956-67) uppstod, uppkom också behovet/önskemålet att kunna ställa ut hus som ser ut som JAG vill, inte som modelltillverkarna vill. Att måla om eller bygga om byggsatserna funkar ibland jättebra men vill man bygga nån speciell byggnad eller fånga en speciell atmosfär blir man ofta hänvisad till att bygga själv.

 

Förebilderna hittar jag i bästa fall när kameran är med, annars duger en liten skiss på ett papper som underlag. Själva bygget kan sen göras i papp/kartong, trä eller plast. Det enda som egentligen är svårt är fönstren. Jag har nog provat de flesta metoder (plastfönster från byggsatser, mässingsfönster, dragstift, plastlister, tejp, datorutskriven OH-film etc) utan att känna att jag har lyckats riktigt. Något jag gillar och hoppas blir vanligare även från andra tillverkare, är de laserskurna fönster i tunn kartong som tillverkas av Epoke Modeller i Danmark och tillverkades av Ristat och Skuret innan de lade ner verksamheten.

 

Förutom de laserskurna fönstren tror jag nog mest på dragstift i längden, den som behärskar den tekniken är ju inte begränsad ens när det gäller fönstrens utseende. Och visst skulle det kännas bra att behärska alla tekniker. Nån gång. Eller åtminstone någon teknik... Vill man se hur det ska göras kan jag rekommendera Göran Tholins Youtube-instruktion.

 

Något jag gillar är just känslan att inte vara begränsad. Dvs ser jag ett snyggt hus så är det bara en fråga om att faktiskt få det gjort, jag VET att jag kan. Även om inte resultatet alltid blir så bra så vet jag i alla fall att det blir NÅT.

 

Allt jag byggt är ju nu inte scratchbyggen, det finns en hel del vanliga byggsatser i hyllorna också (det tar ett tag innan de hittar sin plats på en anläggning eller modul).

 

I varierande grad presenteras följande byggen på egna sidor: Bohushus, en 'Sittande Hund'-mack, en liten och en större fiskebod, ett Garage, ett skjul från Nora, en Skofabrik, en Lanthandel, Vammarsmåla, Markims kyrka, Lindholmens station, Godsmagasin, Lokstall, Centralföreningen, en typiskt Bohuslänsk dubbelstuga, Kosterstuga, Kosterlada, Läggesta station, Ristat & Skurets 'Bostad 001', ett typiskt svenskt Perrongtak, en vågkur med förebild från Lidköping, en kiosk, en bokhandel (tror jag...), Ristat&Skurets 'Bostad 003', ett dressinskjul från Nora, en ställverkskur, ett skyddsrum, ett rälsbussgarage, en spannmålssilo, ett till godsmagasin, en brandbod, lokomotorgarage och ett vattentorn.

 

 
 
 

 

 
     

 

.