Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning

Ställverkskur

 

På en bild från Ulricehamns numera försvunna station som visades på Järnvägshistoriska forumet syntes bland annat en mindre ställverkskur som jag tyckte kunde vara kul att bygga i modell. Efter att ha tittat på ett par, tre bilder på nätet, och bestämt mig för några mindre egna avvikelser, ritade jag upp kuren i det förnämliga CAD-programmet Powerpoint. Sen var det bara att sätta igång. 

 

Viktigast var att få till fönstren, jag började därför i den änden. På en bit klar plast tejpades spröjsar med Formaline tejp i två bredder.

     

 

Efter lite pill var jag nöjd och fortsatte med väggarna. Jag bestämde mig för att limma fönstren utanpå väggarna istället för att montera dem på baksidan, så väggarna skars till med detta i tankarna. Dörren kommer från Ristat & Skuret.

 

Bygget är gjort helt i plasticard, 'clapboard siding' (fjällpanel) till väggarna och vanlig slät till innerväggar och golv. Hörnen stagades med småbitar.

    

 

För att kunna fästa småbitarna ovanför fönstren limmade jag remsor längs takkanterna som stagades upp i hörnen.

   

 

Eftersom fönstren är så stora kommer man knappast undan att bygga upp nån form av inredning. Jag botaniserade en god stund på Ekevings förnämliga sida om signaler och tågstyrning för att hitta interiörbilder från ställverk. Sen byggdes en enkel inredning upp med teknikrum, toalett, trappa med räcke, skrivbord och en ställverkspanel.  

  

 

Efter att ha sprejat det hela med grå grundfärg målades golvet i en något avvikande grå ton och ytterväggarna i en gulbruten vit kulör som inte tycks vilja göra sig alls i bild. Här ser allt bara grått ut, i verkligheten är det i varje fall lite skiftningar i det grå...

  

 

Med dörr och fönster monterade, 'möblerna' på plats, och även en smått uttråkad tågklarerare ser det ut så här.

     

 

Till slut ska ju taket på också, här löst pålagt. Bilderna avslöjar också behovet av några färgbättringar.

 

 

Hängrännan gjordes av en halvrund plastprofil som limmades direkt mot taket, stuprören av 1,2mm mässingstråd med fästen av tunn koppartråd som virades runt mässingstråden ett par varv och sen löddes fast. Några borrade hål i husknutarna, ett par duttar ca-lim, sen var det klart!

  

 

 

 

 

Svmjf

Stinsen

.