Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning

Skyddsrum Sk 12 R

 

I vad som verkar utveckla sig till en hel serie av oansenliga strukturer hämtade från Nora har turen kommit till en lite skum grej som ligger vid sidan av bangårdens infart. 

        

 

Det handlar om ett s.k. Rörskyddsrum byggt av runda cementringar. Dessa byggdes under kriget bl.a. vid järnvägsstationer, oftast i längder anpassade för 6, 12 eller 24 man. Det i Nora är av allt att döma avsett för 24 man, alltså ett Sk 24 R. Jag bantar emellertid konceptet något i längd.

 

Utgångsmaterial för modellen är ett installationsrör i lämplig diameter, c:a 23mm. Ändarna pluggas igen med plasticardbitar limmade med ca-lim. Strukturen på själva röret ska vara rätt grov, något jag var osäker på hur jag skulle åstadkomma. Alternativ jag funderade på var att a) spackla för att sen slipa lite grovt och ojämt, b) limma fast chamotte eller nåt annat hysteriskt finfördelat material på nåt sätt, eller c) pudra på rikligt med talk efter grundmålning, som bas för resten av målningsarbetet. 

  

 

Dörren tillverkades av 0,25mm tjock plasticard som klipptes ut och filades till lämpligt mått. Innan den limmades fast på gaveln limmade jag dit 'gångjärn' av tunna plastremsor.

     

 

Med dörren på plats är 'bygget' i stort sett färdigt. Därefter återstår målning för att få till den rätta känslan.

 

 

Efter en grundning med grå sprejfärg funderade jag på hur den grova cementstrukturen skulle kunna ordnas. Jag testade med att spreja rikligt med färg för att omedelbart strö över drösvis med bakpulver. Det verkar som om det är en framkomlig väg även om det nu återstår en del för att det ska se bra ut.

 

På nåt sätt ville jag ha struktur, inte bara färg, som markering av rörets skarvar. Ännu ett experiment som visade sig funka var att måla skarvarna med ljusgrå halvblank Humbrolfärg och sen strö över mer bakpulver. Gavlarna fick samma behandling.

    

 

Först såg det lite räligt ut, överdrivet och... fult helt enkelt. När färgen hade torkat gned jag bort en del av pulvret på röret, och se, nu blev det betydligt diskretare men ändå syns skarvarna.

     

 

Och därmed får man väl betrakta den här 'byggnaden' som färdig. Återstår gör bara plantering och kanske lite mossa beroende på var den planteras. Ett litet och roligt projekt man sällan ser byggt i modell, eller hur...?

 

.