Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning

Godsmagasin

 

En idé jag länge haft var att bygga ett godsmagasin med komplett ramverk men med fasaden öppen på halva huset och en komplett inredning, synlig mellan takstolar och bjälkar. Jakten på lämpliga förebilder ledde mig till två hyfsat lämpliga alternativ, Pålsboda och Lesjöfors. Pålsboda för att jag hittade ritningar på det nånstans på nätet och Lesjöfors eftersom jag fick tag i Johan Stensons byggnadsdokumentation av magasinet i Lesjöfors, vilket också gav mig den avgörande puffen att starta bygget.

 

För att passa mina planer använde jag Pålsbodas tvärsnitt med Lesjöfors grundkonstruktion och fasadbeklädnad. Måtten bestämdes till c:a 10x25 cm. Alla beslut om placering och typ av dörrar och fönster fick emellertid vänta till senare.

 

Jag valde att använda ritningar och ungefärliga virkesdimensioner ur Stensons arbete men anpassade takstolarna för de 30 graders takvinkel jag ville ha. Med hjälp av det kraftfulla CAD-programmet 'Powerpoint' var det inget större problem att rita om takstolar och göra en plan över plintar, bärlinor, golvbjälkar, hammarband och annat (många nya termer som man fick sig till livs av bara farten).

 

 

Det första jag rent fysiskt byggde var takstolarna. Med hjälp av en jigg av plasticard tog det bara en dryg regndag under semestern att limma ihop 17 takstolar av tre olika typer.

    

 

Bygget består av NorthEasterns skalavirke i lämpliga dimensioner, limmat med vanligt trälim. Jag tänkte först använda ca-lim men upptäckte rätt kvickt att det funkade bättre med trälim. Förhoppningen på det här stadiet är att det ska gå bra att måla trät trots att vitlim tenderar att 'impregnera' trät och göra att vattenbaserad färg inte fäster. Å andra sidan riskerar väl vattenbaserad färg att få det hela att slå sig. Och allra bäst hade kanske varit att åldra trät innan montering, det finns ju kemiska metoder att ordna detta. Jag valde emellertid bort såna lösningar den här gången.

                     

Nästa regniga eftermiddag ägnades åt att limma ihop takstolarna till en rätt lätt, förvånansvärt stabil och chockerande rätlinjig konstruktion. Det vete katten hur det gått till men precisionen överträffade mina vildaste förhoppningar.

  

                      

Med takkonstruktionen klar var det så dags för golvbjälklaget. Enkelt i jämförelse, tre bärlinor med ett antal golvbjälkar på tvärsen limmades ihop, med vitlim igen. Med lite fantasi kan man redan nu föreställa sig väggreglar, pelare och ytterväggar på plats.

  

 

Vid det här laget var det också dags att fundera på hur 'öppet' magasinet skulle kunna visas. Eller snarare hur mycket av väggar och tak som ska vara fast, och hur det som inte ska vara det ändå ev. ska kunna fästas.

 

Några försök visade att det räcker med att ha den ena sidan av taket öppen för att ge det intryck jag är ute efter. Följaktligen kunde jag limma fast alla väggar i takstolskonstruktionen. Dessförinnan skars öppningar för fönster dörr och portar ut, det är ju nåt som skulle vara minst sagt lite marigt efter att väggarna rests...

     

 

En titt in genom ena gaveln innan väggen limmats fast:

  

 

Med samtliga väggar på plats fortsatte jag med alla invändiga reglar.

  

 

Innerväggarna till det lilla kontoret byggdes upp planka för planka och limmades sen på plats.

  

 

Genom portarna kan man nu ana hur det kommer att se ut inuti.

  

 

Näta steg blev att få lite rödfärg på väggarna. En strykning med PollyS Pacemaker Red gav ett hyfsat resultat som vanlig faluröd. Innan målning/vädring av takstolar och innerväggar kompletterade jag regelverket med några snedsträvor.       

    

 

Det omålade trät ströks ett par gånger med några olika nyanser brunt och grått, jag blandade friskt mellan de tre olika färgerna och också mellan olika typ av strykning, från torrborstning till lavering. Resultatet ser helt ok ut tycker jag.

  

 

Efter att ha limmat 'glas' i fönstren limmades alla fönster på plats.

  

 

Möblemanget till expeditionen tillverkades på enklaste sätt av plasticardbitar och plastremsor. Efter målning limmades möblerna på plats på golvet respektive innerväggarna.

 

     

 

Ett godsmagasin måste ju magasinera gods, så in med lite osorterat smågods. Kibris småbehållare passade också finfint tyckte jag.

     

 

Så var det dags att få på ett tak. Avtagbart förstås, vilket komplicerade tillvaron en aning, det ska ju helst se bra ut när de lösa takdelarna läggs på plats. Vollmers taktegelplattor användes, och målades med en blandning av Vallejofärger, hudfärg, nån sorts orange och sandfärg.

       

På bilden ovan syns också ett par av de lampor jag byggde in. Glödlampor, parallellkopplade, som lötts fast på koppartråd fäst i takstolarna.

 

Efter att ha limmat och målat vindskivor är magasinet i stort sett färdigt. Resten av detaljarbetet får vänta tills det finns en plats att ställa magasinet på. Så här ser det nu ut från spårsidan (vänstra bilden) och gatusidan (den andra bilden...).

   

 

Och så några bilder som visar hur det ser ut uppcabbat och halvt nercabbat.

    

 

Sen kan man naturligtvis köra helt utan tak, skillnaden mellan halvt och helt taklöst syns här.

  

.