Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning

Conrads växelmotor

Inför ett framtida bygge av en stationsmodul fick jag för mig att testa hur väl Conrads billiga växelmotor fungerar tillsammans med Pecos H0-växlar. Jag har hört mycket om Conradmotorerna, allt är inte positivt men med tanke på priset och storleken tyckte jag det vore kul om det gick att hitta receptet för hur de fungerar bra.

 

Jag hade några frågor jag ville reda ut:

 

        

För att testa detta skruvade jag fast en växel med växelmotor på en bit plywood, lödde dit en strömbrytare och kopplade alltihop till en 12V strömkälla.


  

 

Sen började jag lägga om växeln. Om och om igen. Man skulle behöva lägga om ända tills nåt går sönder för att veta hur långt det håller men efter ett drygt hundratal omläggningarhar jag lärt mig en del i alla fall:

 

Uppdatering


Efter ett drygt tusental omläggningar känner jag mig i stort sett färdig med provet. Ingenting visar några som helst tecken på att fallera, motorn går bra och växeln mår bra. Svaren på mina inledande frågor kan sammanfattas sålunda: 

Mina slutsatser, baserat på detta enda test, är att man absolut kan använda Conradmotorer på det sätt jag vill. För den som vill använda resultaten för egna syften kan det vara värt att påminna om att tre faktorer, Peco-fjäder kvar + 1mm tråd + 17mm mellan motor och växel (12mm ply+5mm kork), påverkar resultatet. Ändrar man en av dem bör man alltså ändra åtminstone en av de andra också.  

 

Uppdatering 2

 

Ett alternativ till den 'direktmanövrering' som testats tidigare vore att trä i omläggningstråden via en hävarm. Den stora fördelen med detta är att man kan montera omläggaren efter att växeln är på plats. Dessutom räcker det med att borra ett litet hål, för omläggningstråden eller ev. omläggningstråd plus ett mässingsrör som lagring för tråden.

 

 

Testanläggningen modiferades enkelt genom att växeln skruvades loss, flyttades och skruvades fast i ett nytt läge. Sen borrades ett hål i slipern närmast remsan som förbinder tungorna. Pianotråden bockades till i den änden som är på ovansidan och träddes genom banvall och plywood. Sen virkades den undre änden av tråden till. Därefter var det bara att prova sig fram till ett bra läge för växeln. Efter några försök funkade allt felfritt och motorn skruvades fast.

  

 

Det här sättet att montera växelmotorn är betydligt enklare, det gäller bara att man kan maskera den synliga delen av tråden.

.