Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning

Bostad 003 - Ristat&Skuret

För den som bygger Sverige på 50-60-talet som jag så är den här typen av hus perfekt. Enligt expertisen (bl.a. Laila Reppen, arkitekt och medförfattare till boken 'Så byggdes villan') byggdes den här hustypen från slutet av 30-talet även om 40-talet tycks ha varit dess guldålder.

 

Byggsatsen innehåller ett antal laserskurna delar. Stomme i tjock kartong, väggbeklädnad i tunn kartong, fönster laserskurna i samma tunna kartong, och ett antal andra små bitar som synes på bilderna.  

     

  

Bygget är tämligen problemfritt och görs naturligtvis enklare av den förnämliga passformen. Det enda i bygget som kan ställa till någon form av svårighet är att passa in ytterväggarna och fönstren på rätt ställen. Jag limmade stommen med Uhu Hart, ytterväggarna/väggbeklädnaden med 3M sprejlim och fönstren med vanligt vitlim.

     

  

Av några pappbitar gjordes en enkel inredning, utan större ambitioner än att undvika att man ser rätt igenom huset.

  

 

Hela byggnaden sprejmålades, tanken var att få fasaden ljusgrå, grunden något mörkare grå och fönster och dörrfoder vita.

    

 

Efter att fönstren monterats börjar man så få en uppfattning om slutresultatet.

  

 

Innan taket ska på är det lite småfix som ska ordnas till. Dörren betsades med ett par bruna och gula nyanser, lite överarbetat kanske men det blev ju ok i alla fall. Skorstenen målades även den när paletten ändå fanns framme.

 

 

Det sista som gjordes innan taket hamnar i fokus var att montera gardiner i alla fönster. Små bitar av enfärgad pappersservett limmades med vitlim. Med kartongtaket, innan teglet kommer på ser det rätt hyfsat ut tycker jag.

  

 

För att åstadkomma råmaterial till takteglet 'kopierar' jag en takplatta genom att pensla på vanligt vitlim. Det behövs 2-4 lager innan den nya takplattan kan användas. Efter att första limlagret torket ser det ut som på bilden till vänster, den högra visar hur det ser ut strax efter att det tredje lagret lagts på.  

 

 

Med taket målat och skorstenen på plats, så här blev det:

  

.